KOUVOLAN YRTINKANKAAN AMPUMAURHEILUKESKUS YLEISSUUNNITELMA
1. JOHDANTO
Kouvolan kaupungin toimesta vuonna 2005 valmistuneessa selvityksessä todettiin, että Kouvolan alueella on 33 eritasoista ampumarataa, joissa on 17 haulikkoampumarataa. Lopetettuja ampumarata-alueita on lisäksi noin 50. Selvityksessä todettiin lisäksi, että nykyisistä vain yhdellä radalla on edellytykset järjestää kansallisen tason haulikkokilpailuja, mutta ei kuitenkaan SM tason kilpailuja. Kouvolan seudulla toimii neljä ampumaseuraa, joissa oli yhteensä 1276 jäsentä. Lisäksi kaupungin alueella oli 69 metsästysseuraa ja näissä 4293 jäsentä.
Täysimittaisen haulikkoampumaradan perustamistarve todettiin jo 1990-luvulla. Tarve konkretisoitui uuden ympäristönsuojelulain tultua voimaa vuonna 2000, jolloin ampumaradat tulivat ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Tämän jälkeen vaatimukset ratojen ympäristövaikutusten selvittämisestä ja ympäristön suojaamisesta ovat tiukentuneet. Selvitysten piiriin ovat tulleet muun muassa lyijyhaulien vaikutukset maaperään ja pohjavesiin sekä asukkaiden suojaaminen meluvaikutuksilta. Useiden vaihtoehtoisten, nykyisten tai uusien, ratojen sijoituspaikkojen vertailussa päädyttiin esittämään uuden ampumarata-alueen paikaksi Yrtinkankaan aluetta Valkealassa. Alue varattiin ympäristöministeriön
vahvistamassa Kymenlaakson maaseutuja ja luonnonalueita koskevassa maakuntakaavassa erityisalueeksi kansallisen tason ampumaradan perustamista varten. Kouvolan kaupunki hankki maanvaihdolla alueen omistukseensa, minkä jälkeen vuoden 2011 alkupuolella käynnistettiin esisuunnitelman laatiminen ampumaradan perustamiseksi alueelle.
Suunnitelma valmistui vuoden 2011 lopussa ja siinä esitettään aluevaraukset kansallisen tason haulikkoampumaradan ja eräiden luotiratojen ja tukipalveluiden toteuttamiseksi Yrtinkankaan alueelle. Selvitykseen sisältyvät lisäksi ympäristövaikutuksiin ja ympäristön ja asutuksen suojaamiseen liittyvät tarkastelut.
Suunnittelun kuluessa lähtökohtana on ollut huomioida esteettömän liikunnan ja kestävän kehityksen sekä turvallisuuden periaatteet. Suunnitelman ja siihen liittyvän aineiston perusteella haetaan hankkeelle ympäristölupa.Suunnittelutyön tilaajana ja ohjaajana on ollut Kouvolan kaupunki ja suunnittelukonsulttina
Ramboll Finland Oy. Kouvolan urheiluampujat ry:n sekä Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin edustajia on toiminut asiantuntijana suunnittelutyössä.
2. AMPUMARATOJEN JA TOIMINNAN MITOITUS
Ampumaradat
Suunnitelmaan sisältyy haulikkolajien ratoja viisi trap-rataa ja viisi skeet-rataa. Kaksi trap/skeet- rataa ovat päällekkäisiä. Radoilla voidaan suorittaa Suomen Ampumaurheiluliitto ry:n ja Suomen Metsästäjäliiton lajien ammuntoja ja kilpailuja suomenmestaruustasolla. Lisäksi suunnitelmassa on esitetty varaukset haulikon Compak-sporting ampumapaikoille.Luotilajeista on esitetty ampumaradat 100 m luodikkoradalle ja kahdelle hirviradalle sekä practical-ampumapaikoille. Hirviradoilla voidaan suorittaa harjoittelun lisäksi hirvikokeita ja kohdistusammuntoja.Radat on mitoitettu opetusministeriön liikuntapaikkajulkaisun nro 87 ohjeiden mukaisesti ja ne täyttävät myös lajiliittojen sääntövaatimukset.
Tukitoiminnot
Ampumarata-alueelle esitetään ampumapaikkojen lisäksi seuraavia käyttöä tukevia rakenteita
ja toimintoja.
Toimistorakennus toteutetaan ampujien kirjautumista ja ratamaksujen perimistä varten. Rakennuksen toteutuksessa huomioidaan laajentumismahdollisuus toiminnan kehittymisen myötä. Rakennukseen voidaan sijoittaa kahvio ja muita toimintaan liittyviä myyntipalveluita.
Varastorakennus rakennetaan muun muassa kiekkojen varastoimista varten. Alueelle rakennetaan valaistusta tulotielle, paikoitusalueille, rakennuksiin ja yleisvalaistus ampumapaikoille.
Tulotien alkupäähän rakennetaan lukittava portti ja toimistorakennuksen läheisyyteen infotaulu.
Tulevaisuutta varten on esitetty aluevaraus klubi-rakennukselle.
3. AMPUMARATOJEN RAKENTEET
Haulikkoampuma-alue, johon ampumapaikat sijoitetaan, rakennetaan leikkaamalla ja pengertämällä irtomaakerroksia ja osittain kalliota. Ampuma-alueen koko on noin 50 m x 450 m. Kukin kahdeksasta ampumapaikasta tasataan likimain vaakasuoraksi, mutta vierekkäiset ampumapaikat voivat olla keskenään jossain määrin eri korkeusasemassa. Ampumapaikkojen alustavat korkeusasemat on esitetty piirustuksissa nrot 2 ja 3. Ampuma-alueen pinta tasataan ohuella paikalle tuotavalla sorakerroksella, mikäli perusmaa ei kivisyytensä vuoksi sovellu tähän tarkoitukseen. Alueen pinta nurmetetaan pölyämisen estämiseksi, jotta pöly ei häiritse aseiden toimintaa.
Ampuma-alueen edessä on ampumasuunnassa noin 70 m leveä kiekkojen ja haulien putoamisalue, josta poistetaan puut ja pensaat, mutta maaperän humuskerros säilytetään ennallaan. Kiekkoalueen taakse noin 250 m etäisyydelle ampumapaikoista ulottuu suoja-alue, johon kauemmaksi lentävät haulit viimeistään putoavat. Alue säilytetään pääosin luonnontilaisena, mutta suurimmat puut poistetaan ainakin ampumapaikkojen puoleisesta osasta aluetta. Ampumapaikoille rakennetaan betoniset ruudut ampumasuoritusta varten. Trap-radoille rakennetaan ampumakatokset, jotka voivat olla siirrettäviä. Ampumapaikkojen taakse rakennetaan
kevytrakenteisen tuomarikopit, joihin sijoitetaan myös kiekkojen heiton automatiikka.
4. MUUT RAKENTEET
Liikenne
Liikennöinti alueelle toteutetaan olemassa olevien Lönnintien ja Junnolantien yksityisteiden kautta. Toiminnan kehittyessä noin 2,7 km pitkän Junnolantien tierakenteita joudutaan parantamaan kantavuuden osalta ja rakentamaan ajoneuvojen kohtaamispaikkoja. Rata-alueelle rakennetaan autopaikoitusalue, johon toteutetaan vaiheittain 50 + 50 autopaikkaa. Luotiratojen käyttäjille rakennetaan pieni paikoitusalue, johon liikenne tapahtuu haulikkoradan eteläpuolitse.
Vesihuolto
Alueen vesihuollon järjestämiseksi varaudutaan liittymään paikallisen vesiosuuskunnan vesijohto-
ja viemäriverkkoon, joka on Lönnintien varressa noin 2,7 kilometrin etäisyydellä ampumarata-alueesta. Toiminnan käynnistymisvaiheessa vesihuolto järjestetään talousveden osalta täytettävin säiliöin ja wc:t toteutetaan kuivakäymälöinä.
Sähköverkko
Ampumarata-alueelle rakennetaan sähköliittymä toiminnan käynnistyessä. Sähköä tarvitaan valaistukseen ja kiekkojen heitinlaitteiden ja niiden automatiikan toimintaan. Olemassa oleva sähkölinja on Lönnintien varressa noin 2,7 km etäisyydellä alueesta.
5. LUONTOSELVITYS
Alueen luontoselvitys on liitteenä nro 2.
6. MELUSELVITYS
Ampumaradan meluselvitys on liitteenä nro 3. Melumallinnuksena tehdyn meluselvityksen lisäksi alueella on tehty koeammuntoja, joiden aiheuttamaa melua on mitattu lähimpien rakennusten pihoilla. Kouvolan ympäristöpalvelut suoritti koeammuntojen melumittauksia vuoden 2006 kesäkuussa ja 2011 marraskuussa. Melumittauksissa melutasot ovat olleet merkittävästi pienempiä kuin melumallinnuksessa laskennallisesti saadut arvot. Mittausten melutasot ovat olleet Valtioneuvoston päätöksen (53/1997) ohjearvojen alapuolella.
7. MAAPERÄN JA POHJAVEDEN SUOJAAMINEN
Maaperän ja pohjaveden suojaamisesta tehty raportti on liitteenä 4.
8. PERUSTILASELVITYS
Perustilaselvitysraportti on liitteenä 5.
9. LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN PERUSTEET
Liiketoimintasuunnitelman perusteista laadittu raportti on liitteenä 6.
10. KUSTANNUSARVIOT
Hankkeen rakennuskustannuksiksi on laskettu 1.735.000 € (alv 0%), joulukuu 2011 hintatasossa. Kustannukset on laskettu soveltaen valtakunnallisen kustannuslaskentaohjelman yksikköhintatietoja sekä Kouvolan seudun paikallista hintatasoa. Kustannukset on laskettu lähtien periaatteesta, että hanke toteutetaan kilpaillulla kokonaishintaurakalla. Liitteenä olevassa liiketoimintasuunnitelmaselvityksessä ilmeni, että hankkeen toteuttaminen yhdessä vaiheessa ei näytä taloudellisesti mahdolliselta. Tämän vuoksi on laadittu I-vaiheen
kustannusarvio, johon sisältyy vain ne rakennustoimenpiteet, joilla ampumaratatoiminta ja niistä saatavat tuotot saadaan käynnistettyä. Kun tuotoilla saadaan katetta, voidaan rakentamista jatkaa. I-vaiheen kustannusarvio on 485.000 €. Liitekohdassa 1 olevissa suunnitelmissa on esitetty koko ampumaratahankkeen lopputilanne.
Ensimmäisessä vaiheessa lopullisesta laajuuden kustannuksia karsitaan seuraavasti:
– Trap-ratojen heitinsuojat ja kiekonheittimet toteutetaan yhden heittimen rakenteena ja trap- ja skeetheittimet hankitaan käytettyinä.
– Trap-radan nro 5 heitinrakenteet jätetään rakentamatta, maaleikkaukset kuitenkin toteutetaan.
– Toimisto- ja varastorakennus toteutetaan kevyin kontti- ja tallirakentein.
– Junnolantien parannustoimenpiteitä ei toteuteta.
– Vesihuoltoliittymiä vesiosuuskunnan verkostoon ei toteuteta.
– Käytetään laajasti talkootyövoimaa.
11. YHTEENVETO
Yrtinkankaan ampumaurheilukeskus korvaa lähialueen olemassa olevia pieniä ampumaratoja,jotka eivät täytä nykyisen ympäristölainsäädännön vaatimuksia. Samalla syntyy uusi ampumaurheilukeskus, joka tarjoaa paikan laadukkaalle ampumaharrastustoiminnalle ja puitteet SM-tasoisten kilpailujen järjestämiselle.
Ampumaradan perustaminen on taloudellisesti haastava tehtävä, mutta tässä selvityksessä on osoitettu, että edellytykset hankkeen toteuttamiselle ovat olemassa. Kouvolan urheiluampujat ry tulee vastaamaan keskuksen toiminnan käynnistämisestä ja myöhemmin ylläpitämisestä. Hankkeen käynnistämiseen liittyvissä tarkemmissa yhteistyöneuvotteluissa selviää muiden tahojen, kuten Kouvolan kaupungin, taloudellista tukea antavien organisaatioiden ja mahdollisesti yrityselämän, osuus hankkeessa ja sen rahoituksessa